< powrót do spisu odmian winorośli
:: Kazaczka
Nazwa odmiany winorośli: | Kazaczka |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | Kazaczka-1 x Filetowyj Rannij |
Pochodzenie (Autor): | Rosja |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | bardzo wczesna, 110 - 120 dni |
Kolor: | ciemny, czarny |
Smak: | muskatowy, (delikatny posmak) |
Jagody: | średnie, 15 [mm], kuliste |
Grona: | 100 - 150 [g], cylindryczno-stożkowe, zwarte |
Zawartość cukru / kwasów: | 19 - 26 [%] / 7 - 9 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średni / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 85 [%] |
Obsada gron: | 1.8 [szt.] |
Obciążenie: | 40 - 50 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 6 - 10 oczek/m², i krótkie |
Odporność na mróz: | -29 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | wysoka |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | wysoka |
Odporność na szarę pleśń: | średnia |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Do produkcji czerwonych, jakościowych win z muskatowym aromatem.Podatna na szarą pleśń, usunięta z kolekcji. |
Zdjęcie: | Brak |