< powrót do spisu odmian winorośli
:: Zorianka
Nazwa odmiany winorośli: | Zorianka |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (IV - 1 - 1) |
Rodzice: | (frumoasa Albe x Timur) |
Pochodzenie (Autor): | Rosja |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | wczesna, 115 - 125 dni |
Kolor: | żółto - zielony. |
Smak: | muskatowy, miąższ ścisły. |
Jagody: | 10 - 14 [g], 40 x 18 [mm], owalne, długie. |
Grona: | 500 - 700 [g], cylindryczne. długie |
Zawartość cukru / kwasów: | 18 - 20 [%] / 5 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1,2 - 1,4 |
Obciążenie: | 30 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | |
Cięcie: | na 6 - 10 oczek |
Odporność na mróz: | -23÷-25 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |