Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Zorianka

Nazwa odmiany winorośli: Zorianka
(Numer selekcyjny) Synonimy: (IV - 1 - 1)
Rodzice: (frumoasa Albe x Timur)
Pochodzenie (Autor): Rosja
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, 115 - 125 dni
Kolor: żółto - zielony.
Smak: muskatowy, miąższ ścisły.
Jagody: 10 - 14 [g], 40 x 18 [mm], owalne, długie.
Grona: 500 - 700 [g], cylindryczne. długie
Zawartość cukru / kwasów: 18 - 20 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 75 [%]
Obsada gron: 1,2 - 1,4
Obciążenie: 30 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność:
Cięcie: na 6 - 10 oczek
Odporność na mróz: -23÷-25 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli