Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Fijałkowyj

Nazwa odmiany winorośli: Fijałkowyj
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: [(Vilard Blanc x Amurski) x Frumoasa Albe]
Pochodzenie (Autor): Rosja, (WNiiB i B. Potapienko)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2500 - 2700 [°C], 125 - 130 dni
Kolor: granatowy
Smak: muskatowy, miąższ soczysty sok czerwony.
Jagody: średnie 1,7 - 2,1 g., owalne.
Grona: 200 - 260 [g], stożkowe, luźne.
Zawartość cukru / kwasów: 20 - 22 [%] / 8 - 9 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 80 - 90 [%]
Obsada gron: 1,7 - 1,9
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: na 3 - 4 oczka.
Odporność na mróz: -24÷-26 [°C]
Odporność na choroby: znacznie podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli