Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Sofia

Nazwa odmiany winorośli: Sofia
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Arkadia x Kiszmisz Łuczistyj)
Pochodzenie (Autor): (Zagoriulko)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: bardzo wczesna, SAT: 2400 [°C], 105 - 120 dni
Kolor: różowy, różowo-malinowy
Smak: muskatowy, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 10 - 12 [g], bardzo duże, 35 x 28 [mm], jajowate
Grona: 600 - 700 [g], stożkowe, lub stożkowo-cylindryczne, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 16 - 19 [%] / 5 - 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / słabe
Płodność latorośli: 70 - 85 [%]
Obsada gron: 1,2 - 1,5
Obciążenie: 30 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka, , wymaga regulacji
Cięcie: 6 - 8 oczek/m², średnie i długie
Odporność na mróz: -21 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona, ale nieznacznie
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Odmiana wymaga sprawdzenia w naszych warunkach klimatycznych.
Zdjęcie:     

< powrót do spisu odmian winorośli