< powrót do spisu odmian winorośli
:: Columbia
Nazwa odmiany winorośli: | Columbia |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | Rodzice nieznani |
Pochodzenie (Autor): | |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | średnio wczesna |
Kolor: | ciemny, czerwony |
Smak: | zharmonizowany |
Jagody: | 3 - 4 [g], średnie do dużych, 18 x 19 [mm], kuliste |
Grona: | 200 - 300 [g], średnie do dużych, stożkowe, luźne |
Zawartość cukru / kwasów: | 16 - 17 [%] / 6 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 60 - 70 [%] |
Obsada gron: | 1.3 - 1.5 [szt.] |
Obciążenie: | 35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | średnia, i więcej |
Cięcie: | średnie, 8 - 12 oczek/m² |
Odporność na mróz: | -25 [°C], podwyższona |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Usunięta z kolekcji. |
Zdjęcie: | Brak |