Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Adam

Nazwa odmiany winorośli: Adam
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: [(ZOS 1 x OV – 6pk) x SP 1]
Pochodzenie (Autor): (Andronow)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: średnia, 130 - 140 dni
Kolor: ciemny, czrny
Smak:
Jagody: 2 - 3 [g], 17 [mm], kuliste
Grona: 200 - 350 [g], długie, luźne, cylindryczne z 2 skrzydłami
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 24 [%] / 8 - 10 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 80 [%]
Obsada gron: 1 [szt.]
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: krótkie, 3 - 4 oczek/m², lub 5 - 7
Odporność na mróz: 34 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego: 8, wysoka
Odporność na mączniaka prawdziwego: 6, podwyższona
Odporność na szarę pleśń: 6, podwyższona
Odporność na filokserę: podwyższona
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli