< powrót do spisu odmian winorośli
:: Adam
Nazwa odmiany winorośli: | Adam |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | [(ZOS 1 x OV – 6pk) x SP 1] |
Pochodzenie (Autor): | (Andronow) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | średnia, 130 - 140 dni |
Kolor: | ciemny, czrny |
Smak: | |
Jagody: | 2 - 3 [g], 17 [mm], kuliste |
Grona: | 200 - 350 [g], długie, luźne, cylindryczne z 2 skrzydłami |
Zawartość cukru / kwasów: | 19 - 24 [%] / 8 - 10 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 80 [%] |
Obsada gron: | 1 [szt.] |
Obciążenie: | 35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | krótkie, 3 - 4 oczek/m², lub 5 - 7 |
Odporność na mróz: | 34 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 8, wysoka |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 6, podwyższona |
Odporność na szarę pleśń: | 6, podwyższona |
Odporność na filokserę: | podwyższona |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |