Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Bigas

Nazwa odmiany winorośli: Bigas
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Rodzice nieznani)
Pochodzenie (Autor): Mołdowa ?
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2450 - 2500 [°C]
Kolor: jasny, zielonożółłte
Smak: odmianowy
Jagody: 3 - 4 [g], średnie, 18 x 17 [mm], kuliste
Grona: 200 - 400 [g], średnie, średnio ścisłe, stożkowo - cylindryczne
Zawartość cukru / kwasów: 18 - 23 [%] / 7 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 70 - 90 [%]
Obsada gron: 1,5-1,9
Obciążenie: 40 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: średnie, 8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: 27÷29 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: wysoka
Odporność na mączniaka prawdziwego: wysoka
Odporność na szarę pleśń: wysoka
Odporność na filokserę: podwyższona
Uwagi: Jedna z wcześniejszych odmian typu PIWI.
Zdjęcie:     

< powrót do spisu odmian winorośli