Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Aletta

Nazwa odmiany winorośli: Aletta
(Numer selekcyjny) Synonimy: (ECS 18) Erika
Rodzice: (Muscat Otonel x Eger 2)
Pochodzenie (Autor): Węgry
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnio wczesna, SAT: 2500 - 2600 [°C]
Kolor: jasny
Smak: muskatowy, zielonożółty
Jagody: 2 [g], średnie, 16 [mm], kuliste
Grona: 150 - 240 [g], średnie, czasem duże, cylindryczne z 1 - 2 skrzydłami, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 20 [%] / 7 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 80 [%]
Obsada gron: 1,4-1,6
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: średnie, 6 - 7 oczek/m²
Odporność na mróz: 25 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 6
Odporność na szarę pleśń: 6
Odporność na filokserę: podwyższona
Uwagi: Jedna z pierwszych węgierskich odmian typu PIWI. Wina dobrej jakości typu Muscat Otonel.Tylko do najcieplejszych rejonów.
Zdjęcie:    

< powrót do spisu odmian winorośli