< powrót do spisu odmian winorośli
:: Aletta
Nazwa odmiany winorośli: |
Aletta |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
(ECS 18) Erika |
Rodzice: |
(Muscat Otonel x Eger 2) |
Pochodzenie (Autor): |
Węgry |
Przeznaczenie / Typ: |
przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: |
średnio wczesna, SAT: 2500 - 2600 [°C] |
Kolor: |
jasny |
Smak: |
muskatowy, zielonożółty |
Jagody: |
2 [g], średnie, 16 [mm], kuliste |
Grona: |
150 - 240 [g], średnie, czasem duże, cylindryczne z 1 - 2 skrzydłami, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: |
19 - 20 [%] / 7 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: |
70 - 80 [%] |
Obsada gron: |
1,4-1,6 |
Obciążenie: |
35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka |
Cięcie: |
średnie, 6 - 7 oczek/m² |
Odporność na mróz: |
25 [°C] |
Odporność na choroby: |
podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
6 |
Odporność na szarę pleśń: |
6 |
Odporność na filokserę: |
podwyższona |
Uwagi: |
Jedna z pierwszych węgierskich odmian typu PIWI. Wina dobrej jakości typu Muscat Otonel.Tylko do najcieplejszych rejonów. |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli