< powrót do spisu odmian winorośli
:: Aniuta
Nazwa odmiany winorośli: |
Aniuta |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
|
Rodzice: |
(Kiesza I x Kiszmisz Łuczistyj) |
Pochodzenie (Autor): |
Rosja, (W N Krainow) |
Przeznaczenie / Typ: |
deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: |
średnio późna, SAT: 2800 - 2900 [°C], 130 - 140 dni |
Kolor: |
różowy, ciemnoróżowy |
Smak: |
zharmonizowany, z delikatnym muskatowym aromatem |
Jagody: |
15 - 20 [g], 37 x 26 [mm], owalne |
Grona: |
700 - 900 [g], do 2 kg, stożkoweczasem z 1 - 2 skrzydłami, umiarkowanie luźne |
Zawartość cukru / kwasów: |
17 - 19 [%] / 6 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
silny / dobre |
Płodność latorośli: |
60 - 80 [%] |
Obsada gron: |
1,2 - 1,4 |
Obciążenie: |
30 - 35 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka, wymaga regulacji |
Cięcie: |
średnie, 6 - 10 oczek/m² |
Odporność na mróz: |
23 [°C] |
Odporność na choroby: |
podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
6 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
6 |
Odporność na szarę pleśń: |
7 |
Odporność na filokserę: |
nieznana |
Uwagi: |
Zbyt późna dla mojego siedliska, usunięta z kolekcji. |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli