< powrót do spisu odmian winorośli
:: Blius
Nazwa odmiany winorośli: | Blius |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (3 - 17 - 14) |
Rodzice: | (Rodzice nieznani) |
Pochodzenie (Autor): | |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | wczesna, SAT: 2400 [°C], 115 - 120 dni |
Kolor: | jasny, zielono-żółte |
Smak: | zharmonizowany |
Jagody: | 7 - 8 [g], 28 x 24 [mm], owalne |
Grona: | 900 - 1200 [g], szeroko stożkowe, lub rozgałęzione, umiarkowanie luźne |
Zawartość cukru / kwasów: | 16 - 18 [%] / 6 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 65 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1,1 - 1,3 |
Obciążenie: | 35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | powyżej średniej do wysokiej |
Cięcie: | średnie, 6 - 8 oczek/m² |
Odporność na mróz: | 26 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 6 |
Odporność na szarę pleśń: | 8 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Odmiana w uprawie eksperymentalnej. |
Zdjęcie: | Brak |