Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Brigantina

Nazwa odmiany winorośli: Brigantina
(Numer selekcyjny) Synonimy: (H - 15 - 56)
Rodzice: (Mołdowa x Cardinal)
Pochodzenie (Autor): Rosja, (AZOS Anapa)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: średnio wczesna, SAT: 2550 [°C], 120 - 130 dni
Kolor: ciemny, granatowe
Smak: prosty
Jagody: 6 - 7 [g], 25 x 23 [mm], kuliste lub owalne w zależności od klonu
Grona: 400 - 700 [g], stożkowe lub stożkowo - cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 14 - 17 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 60 - 75 [%]
Obsada gron: 1,2 - 1,5
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: średnia lub wysokas
Cięcie: średnie, 6 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: 22 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 6
Odporność na szarę pleśń: 8
Odporność na filokserę: nie odporna
Uwagi:
Zdjęcie:     

< powrót do spisu odmian winorośli