< powrót do spisu odmian winorośli
:: Cyca Ustoicziwaja
Nazwa odmiany winorośli: |
Cyca Ustoicziwaja |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
(V - 70 - 90) |
Rodzice: |
(Koarne Roszie x SV - 20.483) |
Pochodzenie (Autor): |
Mołdowa |
Przeznaczenie / Typ: |
deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: |
średnio wczesna, SAT: 2450 - 2550 [°C], 120 - 130 dni |
Kolor: |
jasny, biało-różowe |
Smak: |
prosty, miąższ mięsisto-soczysty |
Jagody: |
6 - 7 [g], 30 x 23 [mm], jajowate lub w kształcie smoczka |
Grona: |
450 - 700 [g], cylindrycznez 1 - 2 skrzydłami, długie, luźne |
Zawartość cukru / kwasów: |
16 - 18 [%] / 7 - 9 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: |
70 - 90 [%] |
Obsada gron: |
1,4-1,9 |
Obciążenie: |
30 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka, wymaga regulacji |
Cięcie: |
średnie, 8 - 10 oczek/m² |
Odporność na mróz: |
22 [°C] |
Odporność na choroby: |
podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
7 |
Odporność na szarę pleśń: |
7 |
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
Usunięta z kolekcji ze względu na bardzo dużą skłonność do pękania jagód. |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli