bardzo wczesna, SAT: 2000 - 2100 [°C], 100 - 105 dni
Kolor:
ciemny, ciemno różowy
Smak:
złożony muskat
Jagody:
3 - 4 [g], owalne
Grona:
150 - 200 [g], stożkowe, luźne
Zawartość cukru / kwasów:
17 - 19 [%] / 5 - 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy:
silny / bardzo dobre
Płodność latorośli:
75 [%], 85
Obsada gron:
1,6-1,9
Obciążenie:
35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność:
wysoka
Cięcie:
6 - 8 oczek/m²
Odporność na mróz:
27÷28 [°C]
Odporność na choroby:
wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
8
Odporność na mączniaka prawdziwego:
7
Odporność na szarę pleśń:
8
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Do spożycia na surowo i wyrobu soków i białych win deserowych z wyraźnym muskatowym aromatem. W Rosji i na Ukrainie pod tą nazwą można spotkać jeszcze 2 inne odmiany o znacznie gorszych parametrach użytkowych.