Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Fieja

Nazwa odmiany winorośli: Fieja
(Numer selekcyjny) Synonimy: (III - 14 - 4 - 1) Liudmiła
Rodzice: (I - 15 - 3 - 1 x Wostorg)
Pochodzenie (Autor): Rosja, Nowoczerkassk
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2450 [°C], 115 - 125 dni
Kolor: jasny
Smak: muskatowy, miąższ ścisły
Jagody: 7 - 9 [g], 28 x 23 [mm], jajowate lub w kształcie smoczka
Grona: 500 - 700 [g], stożkowe, długie, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 22 [%] / 7 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 65 - 85 [%]
Obsada gron: 1,3-1,6
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: średnie, 6 - 8 oczek/m², lub 3-4
Odporność na mróz: 24 [°C]
Odporność na choroby: bardzo wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 8
Odporność na filokserę:
Uwagi: Usunięta z kolekcji.
Zdjęcie:  

< powrót do spisu odmian winorośli