< powrót do spisu odmian winorośli
:: Fieja
Nazwa odmiany winorośli: |
Fieja |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
(III - 14 - 4 - 1) Liudmiła |
Rodzice: |
(I - 15 - 3 - 1 x Wostorg) |
Pochodzenie (Autor): |
Rosja, Nowoczerkassk |
Przeznaczenie / Typ: |
deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: |
wczesna, SAT: 2450 [°C], 115 - 125 dni |
Kolor: |
jasny |
Smak: |
muskatowy, miąższ ścisły |
Jagody: |
7 - 9 [g], 28 x 23 [mm], jajowate lub w kształcie smoczka |
Grona: |
500 - 700 [g], stożkowe, długie, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: |
17 - 22 [%] / 7 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
średnio silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: |
65 - 85 [%] |
Obsada gron: |
1,3-1,6 |
Obciążenie: |
35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka |
Cięcie: |
średnie, 6 - 8 oczek/m², lub 3-4 |
Odporność na mróz: |
24 [°C] |
Odporność na choroby: |
bardzo wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
7 |
Odporność na szarę pleśń: |
8 |
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
Usunięta z kolekcji. |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli