Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Oleńka

Nazwa odmiany winorośli: Oleńka
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: Rodzice nieznani)
Pochodzenie (Autor):
Przeznaczenie / Typ: beznasienna / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2400 - 2500 [°C], 115 - 125 dni
Kolor: różowy, różowo-czerwone
Smak: zharmonizowany, miąższ soczysto-mięsisty,nasiona szczątkowe lub miękkie
Jagody: 3 - 4 [g], 18 x 17 [mm], kuliste
Grona: 300 - 400 [g], cylindryczne lub stożkowo-cylindryczne,ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 22 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 65 - 75 [%]
Obsada gron: 1,2-1,5
Obciążenie: 30 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 4 - 6 oczek/m²
Odporność na mróz: 24 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli