< powrót do spisu odmian winorośli
:: Zlata
Nazwa odmiany winorośli: | Zlata |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (SK 73 - 3/3 - SK 86 - 8/11?) |
Rodzice: | (Kunleany x Irsai Oliver) |
Pochodzenie (Autor): | Węgry-Serbia, (P. Cindric, V. Kovac) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | wczesna, I epoka., SAT: 2300 - 2500 [°C] |
Kolor: | jasny, kremowo-żółty |
Smak: | zharmonizowany, miąższ soczysty |
Jagody: | 1,6 - 2,0 g., 15 x 16 [mm], kuliste |
Grona: | 200 - 250 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe. |
Zawartość cukru / kwasów: | 20 - 22 [%] / 6 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 75 - 85 [%] |
Obsada gron: | 1,4 - 1,7 |
Obciążenie: | 40 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | średnia, lub powyżej średniej. |
Cięcie: | 8 - 10 oczek/m² |
Odporność na mróz: | -25÷26 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | 7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | 7 |
Odporność na szarę pleśń: | 8 |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | |
Zdjęcie: | Brak |