< powrót do spisu odmian winorośli
:: Kertanka
Nazwa odmiany winorośli: | Kertanka |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | |
Pochodzenie (Autor): | Słowacja |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: | średnio wczesna, lub średnia, SAT: 2700 [°C] |
Kolor: | jasny, żółto-zielony |
Smak: | zharmonizowany, miąższ ścisły |
Jagody: | 5 [g], 24 x 21 [mm], owalne |
Grona: | 400 - 600 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 14 - 16 [%] / 5 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 65 - 75 [%] |
Obsada gron: | 1,1-1,3 |
Obciążenie: | 35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 8 - 12 oczek/m² |
Odporność na mróz: | 19 [°C] |
Odporność na choroby: | średnia na poziomie V.v. |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Usunięta z kolekcji. |
Zdjęcie: | Brak |