< powrót do spisu odmian winorośli
:: Alwood
Nazwa odmiany winorośli: | Alwood |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Vitis vinifera x Vitis labruska) |
Pochodzenie (Autor): | USA |
Przeznaczenie / Typ: | uniwersalna / mieszaniec |
Dojrzewanie: | wczesna, SAT: 2500 [°C] |
Kolor: | ciemny, granatowy |
Smak: | labruska, , silny posmak |
Jagody: | 1 - 2 [g], 14 x 16 [mm], kuliste |
Grona: | 140 - 160 [g], stożkowe, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 17 - 18 [%] / 5 - 6 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 80 - 95 [%] |
Obsada gron: | 1.7 - 2.3 [szt.] |
Obciążenie: | 50 - 60 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | średnia, do wysokiej |
Cięcie: | 6 - 10 oczek/m², i krótkie |
Odporność na mróz: | -30 [°C] |
Odporność na choroby: | bardzo wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Usunięta z kolekcji. Twarda, gruba, kwaśna skórka, śluzowaty miąższ o bardzo przeciętnym smaku z bardzo wyraźnym posmakiem V. labrusca. |
Zdjęcie: | Brak |