Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Alwood

Nazwa odmiany winorośli: Alwood
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Vitis vinifera x Vitis labruska)
Pochodzenie (Autor): USA
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / mieszaniec
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2500 [°C]
Kolor: ciemny, granatowy
Smak: labruska, , silny posmak
Jagody: 1 - 2 [g], 14 x 16 [mm], kuliste
Grona: 140 - 160 [g], stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 18 [%] / 5 - 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 80 - 95 [%]
Obsada gron: 1.7 - 2.3 [szt.]
Obciążenie: 50 - 60 płodnych oczek na krzew
Plenność: średnia, do wysokiej
Cięcie: 6 - 10 oczek/m², i krótkie
Odporność na mróz: -30 [°C]
Odporność na choroby: bardzo wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Usunięta z kolekcji. Twarda, gruba, kwaśna skórka, śluzowaty miąższ o bardzo przeciętnym smaku z bardzo wyraźnym posmakiem V. labrusca.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli