< powrót do spisu odmian winorośli
:: Krasotka
Nazwa odmiany winorośli: |
Krasotka |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
|
Rodzice: |
(Wiktoria N. x mieszaniec europejsko - amurski) |
Pochodzenie (Autor): |
Rosja, (Pawłowski) |
Przeznaczenie / Typ: |
deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: |
bardzo wczesna, SAT: 2300 [°C], 105 - 115 dni |
Kolor: |
ciemny, ciemnoróżowy |
Smak: |
zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący |
Jagody: |
6 - 7 [g], 30 x 20 [mm], jajowate lub kształt smoczka |
Grona: |
400 - 600 [g], cylindryczne lub stożkowe, często z 1 skrzydłem, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: |
15 - 17 [%] / 6 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
średni / bardzo dobre |
Płodność latorośli: |
70 - 85 [%] |
Obsada gron: |
1,3-1,5 |
Obciążenie: |
30 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka |
Cięcie: |
6 - 8 oczek/m² |
Odporność na mróz: |
24 [°C] |
Odporność na choroby: |
podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
|
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
|
Odporność na szarę pleśń: |
|
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
|
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli