Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Krasotka

Nazwa odmiany winorośli: Krasotka
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Wiktoria N. x mieszaniec europejsko - amurski)
Pochodzenie (Autor): Rosja, (Pawłowski)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: bardzo wczesna, SAT: 2300 [°C], 105 - 115 dni
Kolor: ciemny, ciemnoróżowy
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 6 - 7 [g], 30 x 20 [mm], jajowate lub kształt smoczka
Grona: 400 - 600 [g], cylindryczne lub stożkowe, często z 1 skrzydłem, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 15 - 17 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średni / bardzo dobre
Płodność latorośli: 70 - 85 [%]
Obsada gron: 1,3-1,5
Obciążenie: 30 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 8 oczek/m²
Odporność na mróz: 24 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie:    

< powrót do spisu odmian winorośli