< powrót do spisu odmian winorośli
:: Rajskij Pyżowa
Nazwa odmiany winorośli: |
Rajskij Pyżowa |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
|
Rodzice: |
(Płovdiv x Oryginał) |
Pochodzenie (Autor): |
Ukraina lub Rosja, amatorska selekcja. |
Przeznaczenie / Typ: |
deserowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: |
wczesna, lub średnio wczesna, SAT: 2500 [°C], 120 - 125 dni |
Kolor: |
różowo-czerwony |
Smak: |
muskatowy, miąższ ścisły, chrupiący |
Jagody: |
10 - 12 [g], 40 x 25 [mm], cylindryczne (paluszki) |
Grona: |
700 - 800 [g], stożkowe, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: |
do 22% / 5 - 6 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
średni / dobre |
Płodność latorośli: |
60 - 75 [%] |
Obsada gron: |
0,9 - 1,3 |
Obciążenie: |
35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
powyżej średniej |
Cięcie: |
8 - 10 oczek/m² |
Odporność na mróz: |
22÷23 [°C] |
Odporność na choroby: |
nieco podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
|
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
|
Odporność na szarę pleśń: |
|
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
|
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli