Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Ogórecznyj

Nazwa odmiany winorośli: Ogórecznyj
(Numer selekcyjny) Synonimy: (FV - ? - ?)
Rodzice: (Frumoasa Albe x Wostorg)
Pochodzenie (Autor): Rosja, Nowoczerkassk
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2450 [°C], 110 - 120 dni
Kolor: jasny, żółto-bursztynowe
Smak: miąższ ścisły, chrupiący z lekkim muskatowym aromatem
Jagody: 7 - 10 [g], 40 x 22 [mm], cylindryczne lub owalne z zaokrąglonum wierzchołkiem
Grona: 500 - 600 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 18 - 22 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 75 - 85 [%]
Obsada gron: 1,3 - 1,6
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: 25 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Nie mylić z Timurem. Ogórecznyj jest 5-7 dni późniejszy ma nieco większe grona. Jagody mniej ścisłe, delikatniejsze w smaku, często kształtem przypominają parówki.
Zdjęcie:      

< powrót do spisu odmian winorośli