< powrót do spisu odmian winorośli
:: Traminette
Nazwa odmiany winorośli: | Traminette |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (NY - 65.533.13) |
Rodzice: | (SV - 23.413 x Gawużtraminer) |
Pochodzenie (Autor): | USA |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | średnio wczesna |
Kolor: | jasny, biało-żółte |
Smak: | odmianowy, miąższ soczysty |
Jagody: | 1,6 g, kuliste |
Grona: | 150 - 250 [g], cylindryczne czasem z 1-2 skrzydełkami, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 19 - 24 [%] / 9 - 12 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 90 [%] |
Obsada gron: | 1,8 |
Obciążenie: | 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 5 - 9 oczek/m² |
Odporność na mróz: | 35 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | odporna |
Uwagi: | Białe wina wysokiej jakości typu Traminera. |
Zdjęcie: | Brak |