Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Traminette

Nazwa odmiany winorośli: Traminette
(Numer selekcyjny) Synonimy: (NY - 65.533.13)
Rodzice: (SV - 23.413 x Gawużtraminer)
Pochodzenie (Autor): USA
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnio wczesna
Kolor: jasny, biało-żółte
Smak: odmianowy, miąższ soczysty
Jagody: 1,6 g, kuliste
Grona: 150 - 250 [g], cylindryczne czasem z 1-2 skrzydełkami, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 24 [%] / 9 - 12 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 90 [%]
Obsada gron: 1,8
Obciążenie: 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 5 - 9 oczek/m²
Odporność na mróz: 35 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę: odporna
Uwagi: Białe wina wysokiej jakości typu Traminera.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli