Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Skandia

Nazwa odmiany winorośli: Skandia
(Numer selekcyjny) Synonimy: (TP 2 - 1 - 37)
Rodzice: (MN 1094 x ES. 9 - 7 - 48)
Pochodzenie (Autor): USA, (Tom Plocher, Bob Parke.)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec
Dojrzewanie: ultra wczesna, SAT: 1900 - 2000 [°C]
Kolor: ciemny, granatowy
Smak: odmianowy, czrna pożeczka, miąższ soczysty
Jagody: 1,2-1,4 g, 14 [mm], kuliste
Grona: 80 - 130 [g], stożkowe z 1 krzydłem, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 22 [%] / 7 - 9 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 90 [%]
Obsada gron: 1,8-2,2
Obciążenie: 40 - 50 płodnych oczek na krzew
Plenność: średnia, lub powyżej średniej
Cięcie: 8 - 10 lub 2 - 3 oczka (kurtyna).
Odporność na mróz: 33÷34 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Wino rubinowe, dobrej jakości. Uprawiana z powodzeniem na Litwie i Łotwie.Zbyt wczesna w naszych warunkach (lipiec).
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli