< powrót do spisu odmian winorośli
:: Skandia
Nazwa odmiany winorośli: | Skandia |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (TP 2 - 1 - 37) |
Rodzice: | (MN 1094 x ES. 9 - 7 - 48) |
Pochodzenie (Autor): | USA, (Tom Plocher, Bob Parke.) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec |
Dojrzewanie: | ultra wczesna, SAT: 1900 - 2000 [°C] |
Kolor: | ciemny, granatowy |
Smak: | odmianowy, czrna pożeczka, miąższ soczysty |
Jagody: | 1,2-1,4 g, 14 [mm], kuliste |
Grona: | 80 - 130 [g], stożkowe z 1 krzydłem, luźne |
Zawartość cukru / kwasów: | 19 - 22 [%] / 7 - 9 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 90 [%] |
Obsada gron: | 1,8-2,2 |
Obciążenie: | 40 - 50 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | średnia, lub powyżej średniej |
Cięcie: | 8 - 10 lub 2 - 3 oczka (kurtyna). |
Odporność na mróz: | 33÷34 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Wino rubinowe, dobrej jakości. Uprawiana z powodzeniem na Litwie i Łotwie.Zbyt wczesna w naszych warunkach (lipiec). |
Zdjęcie: | Brak |