Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Stiepnoj Aromat

Nazwa odmiany winorośli: Stiepnoj Aromat
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Siewiernyj x s.p. muskatów)
Pochodzenie (Autor): Rosja, Nowoczerkassk
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: średnia, 135 - 140 dni
Kolor: jasny, biały
Smak: muskatowy, miąższ soczysty
Jagody: średnie, kuliste
Grona: 100 - 120 [g], cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 20 - 22 [%] / 7 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: bardzo silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 90 [%]
Obsada gron: 1,8-2,0
Obciążenie: 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: średnia
Cięcie: 8 - 12 oczek/m², lub 3 - 4
Odporność na mróz: 22÷23 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Zbyt późna, przeciętna jakość, usunięta z kolekcji.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli