< powrót do spisu odmian winorośli
:: Siewka Michalczuka
Nazwa odmiany winorośli:
Siewka Michalczuka
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice:
(Rodzice nieznani))
Pochodzenie (Autor):
Ukraina, (amatorska selekcja)
Przeznaczenie / Typ:
przerobowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie:
bardzo wczesna, 110 - 115 dni
Kolor:
ciemny, czarne,
Smak:
prosty, miąższ soczysty, sok ciemnoczerwony
Jagody:
1,5-1,8, 15-16 mm, kuliste
Grona:
120 - 180 [g], stożkowe, luźne
Zawartość cukru / kwasów:
19 - 22 [%], do 26% / 7 - 9 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy:
silny / dobre
Płodność latorośli:
95 [%]
Obsada gron:
1,6-2,0
Obciążenie:
35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność:
wysoka
Cięcie:
8 - 10 oczek/m², lub 3-4
Odporność na mróz:
-27 [°C]
Odporność na choroby:
wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Kwiat funkcjonalnie żeński, odmiana wymaga zapylacza. Opylenie bardzo dobre. Siewka Michalczuka to farbiarka o ciemnoczerwonym soku i prostym smaku świetnie nadaje się do kupażu.
Zdjęcie:
< powrót do spisu odmian winorośli