Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Siewka Michalczuka

Nazwa odmiany winorośli: Siewka Michalczuka
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Rodzice nieznani))
Pochodzenie (Autor): Ukraina, (amatorska selekcja)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: bardzo wczesna, 110 - 115 dni
Kolor: ciemny, czarne,
Smak: prosty, miąższ soczysty, sok ciemnoczerwony
Jagody: 1,5-1,8, 15-16 mm, kuliste
Grona: 120 - 180 [g], stożkowe, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 22 [%], do 26% / 7 - 9 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 95 [%]
Obsada gron: 1,6-2,0
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 8 - 10 oczek/m², lub 3-4
Odporność na mróz: -27 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Kwiat funkcjonalnie żeński, odmiana wymaga zapylacza. Opylenie bardzo dobre. Siewka Michalczuka to farbiarka o ciemnoczerwonym soku i prostym smaku świetnie nadaje się do kupażu.
Zdjęcie:    

< powrót do spisu odmian winorośli