< powrót do spisu odmian winorośli
:: St Croix
Nazwa odmiany winorośli: | St Croix |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (ES 242) |
Rodzice: | (ES 283 x ES 193) |
Pochodzenie (Autor): | USA, (Elmer Swenson) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec |
Dojrzewanie: | średnio wczesna, 2 połowa sierpnia |
Kolor: | ciemny, granatowe |
Smak: | prosty, typu V. vinifery |
Jagody: | 3 - 4 [g], średnie, 16 x 18 [mm], kuliste |
Grona: | 120 - 180 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 18 - 21 [%] / 9 - 10 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 90 [%] |
Obsada gron: | 1,8 |
Obciążenie: | 45 - 50 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka, lub powyżej średniej |
Cięcie: | 7 - 11 oczek/m², lub 3-4 |
Odporność na mróz: | -36 [°C] |
Odporność na choroby: | bardzo wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | odporna |
Uwagi: | Wina wysokiej jakości typu V. vinifery. Używana również jako odmiana deserowa. |
Zdjęcie: | Brak |