Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: St Croix

Nazwa odmiany winorośli: St Croix
(Numer selekcyjny) Synonimy: (ES 242)
Rodzice: (ES 283 x ES 193)
Pochodzenie (Autor): USA, (Elmer Swenson)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec
Dojrzewanie: średnio wczesna, 2 połowa sierpnia
Kolor: ciemny, granatowe
Smak: prosty, typu V. vinifery
Jagody: 3 - 4 [g], średnie, 16 x 18 [mm], kuliste
Grona: 120 - 180 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 18 - 21 [%] / 9 - 10 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 90 [%]
Obsada gron: 1,8
Obciążenie: 45 - 50 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka, lub powyżej średniej
Cięcie: 7 - 11 oczek/m², lub 3-4
Odporność na mróz: -36 [°C]
Odporność na choroby: bardzo wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę: odporna
Uwagi: Wina wysokiej jakości typu V. vinifery. Używana również jako odmiana deserowa.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli