Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Siegfrit

Nazwa odmiany winorośli: Siegfrit
(Numer selekcyjny) Synonimy: (ES 4 - 201 - 3)
Rodzice: (Oberlin 595 SP x Riesling)
Pochodzenie (Autor): USA, (Elmer Swenson)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: wczesna
Kolor: jasny, biały
Smak: zharmonizowany, miąższ soczysty z ananasowym aromatem
Jagody: średnie, kuliste
Grona: 110 - 170 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 18 - 22 [%] / 8 - 10 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 85 [%]
Obsada gron: 1,7
Obciążenie: 40 - 50 płodnych oczek na krzew
Plenność: powyżej średniej
Cięcie: 8 - 10 oczek/m², lub 4-5
Odporność na mróz: -30 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę: odporna
Uwagi: Białe wina wytrawne wysokiej jakości typu Rieslinga. Usunięta z kolekcji z powodu bardzo wysokich kwasów i zbyt późnego dojrzewania.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli