< powrót do spisu odmian winorośli
:: Siegfrit
Nazwa odmiany winorośli: | Siegfrit |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (ES 4 - 201 - 3) |
Rodzice: | (Oberlin 595 SP x Riesling) |
Pochodzenie (Autor): | USA, (Elmer Swenson) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | wczesna |
Kolor: | jasny, biały |
Smak: | zharmonizowany, miąższ soczysty z ananasowym aromatem |
Jagody: | średnie, kuliste |
Grona: | 110 - 170 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 18 - 22 [%] / 8 - 10 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 85 [%] |
Obsada gron: | 1,7 |
Obciążenie: | 40 - 50 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | powyżej średniej |
Cięcie: | 8 - 10 oczek/m², lub 4-5 |
Odporność na mróz: | -30 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | odporna |
Uwagi: | Białe wina wytrawne wysokiej jakości typu Rieslinga. Usunięta z kolekcji z powodu bardzo wysokich kwasów i zbyt późnego dojrzewania. |
Zdjęcie: | Brak |