< powrót do spisu odmian winorośli
:: Margarita
Nazwa odmiany winorośli: | Margarita |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Tawkeri x Izabella) ? |
Pochodzenie (Autor): | Azerbejdżan |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | wczesna, SAT: 2400 - 2500 [°C] |
Kolor: | ciemny, czarny. |
Smak: | zharmonizowany, miąższ soczysty, sok czrewony |
Jagody: | 2 - 3 [g], 15-17 mm, kuliste |
Grona: | 200 - 350 [g], stożkowo-cylindryczne, lub stożkowe, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 19 - 23 [%] / 6 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 80 [%] |
Obsada gron: | 1,3-1,6 |
Obciążenie: | 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 6 - 8 oczek/m² |
Odporność na mróz: | -26÷-28 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Sok zabarwiony, farbiarka do kupażu. Wina deserowe wysokiej jakości, ciemno-rubinowe. Wino odmianowe z mocno dojrzałych gron może mieć delikatny posmak maku ale zdecydowanie słabszy od Gołuboka. |
Zdjęcie: | Brak |