< powrót do spisu odmian winorośli
:: Koshu
Nazwa odmiany winorośli: | Koshu |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (V.v. zawieziona z Kałkazu do Japonii) |
Pochodzenie (Autor): | Japonia |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: | średnia |
Kolor: | różowy |
Smak: | zharmonizowany, miąższ soczysty |
Jagody: | średnie, kuliste |
Grona: | średnie, cylindryczne z 1 skrzydłem, luźne |
Zawartość cukru / kwasów: | 19 - 22 [%] / 7 - 9 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 80 [%] |
Obsada gron: | 1,5 - 1,8 |
Obciążenie: | 40 - 50 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | powyżej średniej |
Cięcie: | 8 - 12 oczek/m² |
Odporność na mróz: | średnia |
Odporność na choroby: | średnia |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Koshu to jedna z najstarszych, elitarnych odmian winnych Japonii. Nie dojrzewała co rok, duża podatność na choroby, niska na mróz (około -16*C.). Usunięta z kolekcji. |
Zdjęcie: | Brak |