< powrót do spisu odmian winorośli
:: Hron
Nazwa odmiany winorośli: |
Hron |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
(CAAB 3/22) |
Rodzice: |
(Castes x Anburiou Noir) |
Pochodzenie (Autor): |
Węgry |
Przeznaczenie / Typ: |
przerobowa / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: |
średnia, do średnio późnej |
Kolor: |
ciemny, granatowy |
Smak: |
odmianowy, miąższ soczysty |
Jagody: |
1,3 g, małe, 13-15 mm, kuliste |
Grona: |
120 [g], cylindryczne z 2 skrzydełkami, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: |
20 - 25 [%] / 8 - 11 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
silny / dobre |
Płodność latorośli: |
85 [%] |
Obsada gron: |
1,8 |
Obciążenie: |
35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka, lub powyżej średniej |
Cięcie: |
10 - 12 oczek/m² |
Odporność na mróz: |
19 [°C] |
Odporność na choroby: |
nieco powyżej średniej |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
|
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
|
Odporność na szarę pleśń: |
wysoka |
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
Wina ciemno rubinowe typu Cabernet bardzo wysokiej jakości. |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli