< powrót do spisu odmian winorośli
:: Hibia
Nazwa odmiany winorośli: | Hibia |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (BV - 34 - 14 - 1) |
Rodzice: | (Hibernal x Bianca) |
Pochodzenie (Autor): | Czechy |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony |
Dojrzewanie: | średnia |
Kolor: | jasny, żółto-zielony |
Smak: | zharmonizowany, miąższ średnio ścisły, soczysty |
Jagody: | 1,4-1,6 g, 14-15 mm, kuliste |
Grona: | 120 - 170 [g], cylindryczne z 1-2 skrzydełkami, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 19 - 23 [%] / 7 - 9 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 80 [%] |
Obsada gron: | 1,8 |
Obciążenie: | 35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | powyżej średniej |
Cięcie: | 5 - 8 oczek/m² |
Odporność na mróz: | 24 [°C] |
Odporność na choroby: | podwyższona |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Wina dobrej jakości typu Biancy ale nieco lepsze. |
Zdjęcie: | Brak |