Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Hibia

Nazwa odmiany winorośli: Hibia
(Numer selekcyjny) Synonimy: (BV - 34 - 14 - 1)
Rodzice: (Hibernal x Bianca)
Pochodzenie (Autor): Czechy
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: średnia
Kolor: jasny, żółto-zielony
Smak: zharmonizowany, miąższ średnio ścisły, soczysty
Jagody: 1,4-1,6 g, 14-15 mm, kuliste
Grona: 120 - 170 [g], cylindryczne z 1-2 skrzydełkami, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 23 [%] / 7 - 9 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 80 [%]
Obsada gron: 1,8
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: powyżej średniej
Cięcie: 5 - 8 oczek/m²
Odporność na mróz: 24 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Wina dobrej jakości typu Biancy ale nieco lepsze.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli