< powrót do spisu odmian winorośli
:: Awgustowskij
Nazwa odmiany winorośli: |
Awgustowskij |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
(III - 45 - 64) |
Rodzice: |
(SV - 18.357 x Csaba Gyongye) |
Pochodzenie (Autor): |
Mołdowa, 'Wieruł |
Przeznaczenie / Typ: |
uniwersalna / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: |
bardzo wczesna, SAT: 2300 [°C], 110 - 120 dni |
Kolor: |
jasny, żółto-zielony |
Smak: |
muskatowy, miąższ soczysty |
Jagody: |
3 - 4 [g], 16-18 mm, kuliste |
Grona: |
150 - 200 [g], stożkowe, umiarkowanie luźne |
Zawartość cukru / kwasów: |
17 - 20 [%] / 5 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: |
80 - 90 [%] |
Obsada gron: |
1,8-2,0 |
Obciążenie: |
35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
wysoka |
Cięcie: |
6 - 8 oczek/m², lub 3-4 |
Odporność na mróz: |
25 [°C] |
Odporność na choroby: |
|
Odporność na mączniaka rzekomego: |
7 |
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
7 |
Odporność na szarę pleśń: |
5 |
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
Bardzo często niszczona przez osy, usunięta z kolekcji. |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli