< powrót do spisu odmian winorośli
:: Berliński Czarny
Nazwa odmiany winorośli: | Berliński Czarny |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Peage 5 - 10 x s.p.) |
Pochodzenie (Autor): | Niemcy |
Przeznaczenie / Typ: | uniwersalna / mieszaniec |
Dojrzewanie: | średnia, SAT: 2650 - 2750 [°C] |
Kolor: | ciemny, czarny |
Smak: | odmianowy, miąższ soczysty |
Jagody: | 4 - 5 [g], 18-20 mm, kuliste |
Grona: | 200 - 400 [g], cylindryczne z 1-2 skrzydełkami, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 18 - 21 [%] / 7 - 9 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 80 - 90 [%] |
Obsada gron: | 1,6-1,9 |
Obciążenie: | 35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 6 - 8 oczek/m², lub 3-4 |
Odporność na mróz: | 30÷32 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | odporna |
Uwagi: | Zbyt późna odmiana nie dojrzewa co roku, przeciętny smak. Usunięta z kolekcji. |
Zdjęcie: | Brak |