Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Berliński Czarny

Nazwa odmiany winorośli: Berliński Czarny
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Peage 5 - 10 x s.p.)
Pochodzenie (Autor): Niemcy
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / mieszaniec
Dojrzewanie: średnia, SAT: 2650 - 2750 [°C]
Kolor: ciemny, czarny
Smak: odmianowy, miąższ soczysty
Jagody: 4 - 5 [g], 18-20 mm, kuliste
Grona: 200 - 400 [g], cylindryczne z 1-2 skrzydełkami, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 18 - 21 [%] / 7 - 9 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 80 - 90 [%]
Obsada gron: 1,6-1,9
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 8 oczek/m², lub 3-4
Odporność na mróz: 30÷32 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę: odporna
Uwagi: Zbyt późna odmiana nie dojrzewa co roku, przeciętny smak. Usunięta z kolekcji.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli