Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Jantar

Nazwa odmiany winorośli: Jantar
(Numer selekcyjny) Synonimy: Jaspis
Rodzice: (Rodzice nieznani)
Pochodzenie (Autor):
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnia
Kolor: jasny, żółto-bursztynowy
Smak: zharmonizowany, miąższ średnio ścisły, soczysty
Jagody: 3 - 4 [g], 18 x 17 [mm], kuliste
Grona: 200 - 400 [g], stożkowe lub rozgałęzione, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 21 [%] / 7 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 80 - 90 [%]
Obsada gron: 2,2
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 6 - 10 oczek/m², lub 3-4
Odporność na mróz: 24÷25 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie:     

< powrót do spisu odmian winorośli