Przewiń do treści
Strona główna
Opis odmiany
Opis odmiany
< powrót do spisu odmian winorośli
:: Lidia
Nazwa odmiany winorośli:
Lidia
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Izabella Różowa
Rodzice:
(V. labrusca + V. vinifera)
Pochodzenie (Autor):
Przeznaczenie / Typ:
uniwersalna / mieszaniec
Dojrzewanie:
średnia
Kolor:
czerwony lub ciemnoczerwony
Smak:
labruska, miąższ średnio ścisły, soczysty, śluzowaty
Jagody:
średnie, kuliste
Grona:
średnie, stożkowo-cylindryczne, lub stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów:
16 - 18 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy:
silny / bardzo dobre
Płodność latorośli:
90 [%]
Obsada gron:
Obciążenie:
50 płodnych oczek na krzew
Plenność:
powyżej średniej
Cięcie:
5 - 7 oczek/m²
Odporność na mróz:
-30 [°C]
Odporność na choroby:
wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Klasyczny mieszaniec z V.labrusca ze wszystkimi negatywnymi cechami. Jesienią nawet ptaki nie chcą zjadać jej owoców. Usunięta z kolekcji
Zdjęcie:
< powrót do spisu odmian winorośli
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Dowiedz się więcej
Rozumiem