Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Lidia

Nazwa odmiany winorośli: Lidia
(Numer selekcyjny) Synonimy: Izabella Różowa
Rodzice: (V. labrusca + V. vinifera)
Pochodzenie (Autor):
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / mieszaniec
Dojrzewanie: średnia
Kolor: czerwony lub ciemnoczerwony
Smak: labruska, miąższ średnio ścisły, soczysty, śluzowaty
Jagody: średnie, kuliste
Grona: średnie, stożkowo-cylindryczne, lub stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 16 - 18 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 90 [%]
Obsada gron:
Obciążenie: 50 płodnych oczek na krzew
Plenność: powyżej średniej
Cięcie: 5 - 7 oczek/m²
Odporność na mróz: -30 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Klasyczny mieszaniec z V.labrusca ze wszystkimi negatywnymi cechami. Jesienią nawet ptaki nie chcą zjadać jej owoców. Usunięta z kolekcji
Zdjęcie:    

< powrót do spisu odmian winorośli