< powrót do spisu odmian winorośli
:: Nachodka Lwowska
Nazwa odmiany winorośli: | Nachodka Lwowska |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Siostrzna odmiana Kamienskiego) |
Pochodzenie (Autor): | Lwów, (Wyrzsza Szkoła Gospodarstwa Rolnego w Dublianach) |
Przeznaczenie / Typ: | uniwersalna / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | bardzo wczesna, lub wczesna, 105 - 115 dni |
Kolor: | jasny, biało-zielony czasem zaróżowione od strony słonecznej. |
Smak: | zharmonizowany, miąższ soczysty |
Jagody: | 3 - 4 [g], 17-19 mm, kuliste |
Grona: | 200 - 300 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 18 - 21 [%] / 6 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 75 - 90 [%] |
Obsada gron: | 1,8 |
Obciążenie: | 35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | 5 - 7 oczek/m² |
Odporność na mróz: | 28÷29 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Prawdopodobnie siostrzana odmiana Kamienskiego wyhodowana przed 1939 r. w Wyższej Sz0lkole Gospodarstw Rolnego w Dublianach. Nie mylić z Owidiopolskim synonim Nachodka. |
Zdjęcie: | Brak |