< powrót do spisu odmian winorośli

:: Nachodka Lwowska

Nazwa odmiany winorośli: Nachodka Lwowska
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Siostrzna odmiana Kamienskiego)
Pochodzenie (Autor): Lwów, (Wyrzsza Szkoła Gospodarstwa Rolnego w Dublianach)
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: bardzo wczesna, lub wczesna, 105 - 115 dni
Kolor: jasny, biało-zielony czasem zaróżowione od strony słonecznej.
Smak: zharmonizowany, miąższ soczysty
Jagody: 3 - 4 [g], 17-19 mm, kuliste
Grona: 200 - 300 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 18 - 21 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 75 - 90 [%]
Obsada gron: 1,8
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 5 - 7 oczek/m²
Odporność na mróz: 28÷29 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Prawdopodobnie siostrzana odmiana Kamienskiego wyhodowana przed 1939 r. w Wyższej Sz0lkole Gospodarstw Rolnego w Dublianach. Nie mylić z Owidiopolskim synonim Nachodka.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli