Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Sirvinta *

Nazwa odmiany winorośli: Sirvinta *
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (V. labrusca + V. riparia + v. vinifera + V. amurenis)
Pochodzenie (Autor): Litwa
Przeznaczenie / Typ: uniwersalna / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: bardzo wczesna
Kolor: różowy, ciemnoróżowy
Smak: labruska, miąższ średnio ścisły, soczysty, lekko śluzowaty
Jagody: 3 - 5 [g], 17-19 mm, kuliste
Grona: 120 - 160 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 18 - 20 [%] / 4 - 5 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 75 - 85 [%]
Obsada gron: 1,6-1,8
Obciążenie: 45 - 50 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 4 - 5 oczek/m²
Odporność na mróz: 28 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli