< powrót do spisu odmian winorośli
:: Petit Pearl
Nazwa odmiany winorośli: | Petit Pearl |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | (TP 2 - 1 - 24) |
Rodzice: | (NN 1094 x ES. 4 - 7 - 26) |
Pochodzenie (Autor): | USA, (Tom Plocher, Bob Parke) |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec |
Dojrzewanie: | średnia |
Kolor: | ciemny, czerwony lub czerwono-różowy |
Smak: | odmianowy, czarna pożeczka, miąższ soczysty |
Jagody: | średnie, kuliste |
Grona: | 90 - 140 [g], średnie, cylindryczne z 1 - 2 skrzydełkami, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 19 - 24 [%] / 9 - 10 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / bardzo dobre |
Płodność latorośli: | 90 [%] |
Obsada gron: | 1,8 - 2,0 |
Obciążenie: | 40 - 50 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | średnia, , powyżej średniej. |
Cięcie: | 5 - 7 oczek/m², kurtyna na 2-3 oczka |
Odporność na mróz: | -32÷-33 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | U nas nie dojrzewa co rok, usunięta z kolekcji. |
Zdjęcie: | Brak |