Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Petit Pearl

Nazwa odmiany winorośli: Petit Pearl
(Numer selekcyjny) Synonimy: (TP 2 - 1 - 24)
Rodzice: (NN 1094 x ES. 4 - 7 - 26)
Pochodzenie (Autor): USA, (Tom Plocher, Bob Parke)
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec
Dojrzewanie: średnia
Kolor: ciemny, czerwony lub czerwono-różowy
Smak: odmianowy, czarna pożeczka, miąższ soczysty
Jagody: średnie, kuliste
Grona: 90 - 140 [g], średnie, cylindryczne z 1 - 2 skrzydełkami, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 24 [%] / 9 - 10 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / bardzo dobre
Płodność latorośli: 90 [%]
Obsada gron: 1,8 - 2,0
Obciążenie: 40 - 50 płodnych oczek na krzew
Plenność: średnia, , powyżej średniej.
Cięcie: 5 - 7 oczek/m², kurtyna na 2-3 oczka
Odporność na mróz: -32÷-33 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: U nas nie dojrzewa co rok, usunięta z kolekcji.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli