< powrót do spisu odmian winorośli
:: Vitalis
Nazwa odmiany winorośli: | Vitalis |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | [(Kek Frankos x Kadarka) x SV 18.315] |
Pochodzenie (Autor): | Węgry |
Przeznaczenie / Typ: | przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI |
Dojrzewanie: | średnio wczesna, SAT: 2650 - 2850 [°C], 125 - 135 dni |
Kolor: | jasny, żłto-zielony |
Smak: | zharmonizowany, miąższ soczysty |
Jagody: | 2 [g], 15 - 16 mm. kuliste. |
Grona: | 180 - 260 [g], cylindryczne, długie z 1 - 2 skrzydełkami, średnio ścisłe. |
Zawartość cukru / kwasów: | 19 - 22 [%] / 7 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: | 70 - 90 [%] |
Obsada gron: | 1.7 - 2 [szt.] |
Obciążenie: | 35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | wysoka |
Cięcie: | średnie, na 6 - 8oczek lub krutkie 3 - 4 |
Odporność na mróz: | 25 [°C] |
Odporność na choroby: | wysoka |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Nowa węgierska odmiana typu PIWI, zalecana do uprawy ekologicznej |
Zdjęcie: | Brak |