Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Vitalis

Nazwa odmiany winorośli: Vitalis
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: [(Kek Frankos x Kadarka) x SV 18.315]
Pochodzenie (Autor): Węgry
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Dojrzewanie: średnio wczesna, SAT: 2650 - 2750 [°C], 125 - 135 dni
Kolor: jasny, żłto-zielony
Smak: zharmonizowany, miąższ soczysty
Jagody: 2 [g], 15 - 16 mm. kuliste.
Grona: 180 - 260 [g], cylindryczne, długie z 1 - 2 skrzydełkami, średnio ścisłe.
Zawartość cukru / kwasów: 19 - 22 [%] / 7 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 90 [%]
Obsada gron: 1.7 - 2 [szt.]
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: średnie, na 6 - 8oczek lub krutkie 3 - 4
Odporność na mróz: 25 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Nowa węgierska odmiana typu PIWI, zalecana do uprawy ekologicznej
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli