Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Csaba Gyongye (Perła Czabańska)

Nazwa odmiany winorośli: Csaba Gyongye (Perła Czabańska)
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Bronnerstraube x Muscat Otonel) ?
Pochodzenie (Autor): Węgry
Przeznaczenie / Typ: deserowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: bardzo wczesna, SAT: 2000 - 2100 [°C]
Kolor: jasny, zielono-żółty
Smak: muskatowy, miąższ średnio ścisły, soczysty
Jagody: 2 - 3 [g], 18 x 17 [mm], kuliste
Grona: 120 - 150 [g], stożkowe, luźne
Zawartość cukru / kwasów: 15 - 18 [%] / 6 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średni / dobre
Płodność latorośli: 50 - 60 [%]
Obsada gron: 0,9-1,4
Obciążenie: 40 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: średnia
Cięcie: długie, 8 - 11 oczek/m²
Odporność na mróz: -19÷-20 [°C]
Odporność na choroby: średnia, na poziomie V.v. wymaga pełnej ochrony chemicznej
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: W kolekcji jako odmiana porównawcza.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli