< powrót do spisu odmian winorośli
:: Demir Kapija
Nazwa odmiany winorośli: |
Demir Kapija |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
|
Rodzice: |
(Muscat Otonel x Szoloskertek K. M.) |
Pochodzenie (Autor): |
Serbia, Belgrad |
Przeznaczenie / Typ: |
deserowa / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: |
ultra wczesna, lub bardzo wczesna, 5 - 7 dni przed Perłą Czabańską, SAT: 2000 [°C] |
Kolor: |
jasny, żółto-zielony |
Smak: |
muskatowy, miąższ średnio ścisły, soczysty |
Jagody: |
5 [g], 19-21 mm, kuliste |
Grona: |
150 - 300 [g], cylindryczne z 1-2 skrzydełkami, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: |
15 - 17 [%] / 6 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: |
70 - 75 [%] |
Obsada gron: |
1,3-1,6 |
Obciążenie: |
35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
powyżej średniej |
Cięcie: |
8 - 10 oczek/m² |
Odporność na mróz: |
18÷20 [°C] |
Odporność na choroby: |
na poziomie V.v. wymaga pełnej ochrony chemicznej |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
|
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
|
Odporność na szarę pleśń: |
|
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
Usunięta z kolekcji, mało atrakcyjna. |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli