Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Demir Kapija

Nazwa odmiany winorośli: Demir Kapija
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Muscat Otonel x Szoloskertek K. M.)
Pochodzenie (Autor): Serbia, Belgrad
Przeznaczenie / Typ: deserowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: ultra wczesna, lub bardzo wczesna, 5 - 7 dni przed Perłą Czabańską, SAT: 2000 [°C]
Kolor: jasny, żółto-zielony
Smak: muskatowy, miąższ średnio ścisły, soczysty
Jagody: 5 [g], 19-21 mm, kuliste
Grona: 150 - 300 [g], cylindryczne z 1-2 skrzydełkami, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 15 - 17 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 75 [%]
Obsada gron: 1,3-1,6
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: powyżej średniej
Cięcie: 8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: 18÷20 [°C]
Odporność na choroby: na poziomie V.v. wymaga pełnej ochrony chemicznej
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Usunięta z kolekcji, mało atrakcyjna.
Zdjęcie:    

< powrót do spisu odmian winorośli