< powrót do spisu odmian winorośli
:: Atilla
Nazwa odmiany winorośli: | Atilla |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | |
Rodzice: | (Rosa Menna Di Vacca x Mathiasz Janosne Muskotalt) |
Pochodzenie (Autor): | Węgry |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: | średnio późna, Węgry 145 dni, SAT: 2800 - 2900 [°C] |
Kolor: | jasny, zielono-żółty |
Smak: | zharmonizowany, miąższ ścisły |
Jagody: | średnio 5,5 g, średnio23x20 mm, owalne |
Grona: | średnio 201g, stożkowo-cylindryczne, luźne |
Zawartość cukru / kwasów: | 15 - 17 [%] / 5 - 6 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | średnio silny / zadowalające |
Płodność latorośli: | 60 - 70 [%] |
Obsada gron: | 0,9 - 1,3 |
Obciążenie: | 35 - 40 płodnych oczek na krzew |
Plenność: | średnia, lub powyżej średniej |
Cięcie: | 7 - 11 oczek/m² |
Odporność na mróz: | 18 [°C] |
Odporność na choroby: | niska, na poziomie V.v. wymaga pełnej ochrony chemicznej |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Starsza odmiana w gruncie nie dojrzewa pod osłony mało przydatna. Usunięta z kolekcji. |
Zdjęcie: | Brak |