Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Negra

Nazwa odmiany winorośli: Negra
(Numer selekcyjny) Synonimy: (AAxCA 6/9)
Rodzice: (Aptis aga x Cardinal)
Pochodzenie (Autor): Słowacja
Przeznaczenie / Typ: deserowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: wczesna, lub średnio wczesna
Kolor: ciemny, granatowy
Smak: miąższ ścisły, chrupiący z lekkim muskatowum aromatem
Jagody: średnio 6 g, 35 x 25 [mm], owalne czsem jajowate
Grona: średnio 210 g, cylindryczne z 2 skrzydełkami, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 15 - 17 [%] / 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 70 [%]
Obsada gron: 1,1 - 1,3
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 7 - 9 oczek/m²
Odporność na mróz: 19÷20 [°C]
Odporność na choroby: średnia, na poziomie V.v. wymaga pełnej ochrony chemicznej
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Usunięta z kolekcji.
Zdjęcie:   

< powrót do spisu odmian winorośli