< powrót do spisu odmian winorośli
:: Kabar
Nazwa odmiany winorośli: |
Kabar |
(Numer selekcyjny) Synonimy: |
(KA-BAR) |
Rodzice: |
(Harslevelu (Lipovina) x Bouvier) |
Pochodzenie (Autor): |
Węgry |
Przeznaczenie / Typ: |
przerobowa / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: |
średnio wczesna |
Kolor: |
jasny, zielono-żółty |
Smak: |
odmianowy, miąższ soczysty |
Jagody: |
średnie, kuliste |
Grona: |
170 - 350 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: |
20 - 24 [%] / 7 - 8 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: |
średnio silny / dobre |
Płodność latorośli: |
70 - 80 [%] |
Obsada gron: |
1,4-1,6 |
Obciążenie: |
35 - 45 płodnych oczek na krzew |
Plenność: |
powyżej średniej |
Cięcie: |
8 - 10 oczek/m² |
Odporność na mróz: |
20 [°C] |
Odporność na choroby: |
średnia |
Odporność na mączniaka rzekomego: |
|
Odporność na mączniaka prawdziwego: |
|
Odporność na szarę pleśń: |
|
Odporność na filokserę: |
|
Uwagi: |
Nowa odmiana węgierska na wina typu Tokaj |
Zdjęcie: |
|
< powrót do spisu odmian winorośli