Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Kabar

Nazwa odmiany winorośli: Kabar
(Numer selekcyjny) Synonimy: (KA-BAR)
Rodzice: (Harslevelu (Lipovina) x Bouvier)
Pochodzenie (Autor): Węgry
Przeznaczenie / Typ: przerobowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: średnio wczesna
Kolor: jasny, zielono-żółty
Smak: odmianowy, miąższ soczysty
Jagody: średnie, kuliste
Grona: 170 - 350 [g], stożkowo-cylindryczne, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 20 - 24 [%] / 7 - 8 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 80 [%]
Obsada gron: 1,4-1,6
Obciążenie: 35 - 45 płodnych oczek na krzew
Plenność: powyżej średniej
Cięcie: 8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: 20 [°C]
Odporność na choroby: średnia
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi: Nowa odmiana węgierska na wina typu Tokaj
Zdjęcie:  

< powrót do spisu odmian winorośli