Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Kek Kecskecsocsu

Nazwa odmiany winorośli: Kek Kecskecsocsu
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice:
Pochodzenie (Autor): Węgry
Przeznaczenie / Typ: deserowa / Vitis Vinifera
Dojrzewanie: średnio późna, SAT: 2700 - 2800 [°C]
Kolor: ciemny, granatowy
Smak: prosty, miąższ średnio ścisły, soczysty
Jagody: 5 - 6 [g], 27 x 18 [mm], jajowate, długie z ostrym wierzchołkiem lub smoczki
Grona: 250 - 350 [g], stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 15 - 16 [%] / 5 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średnio silny / dobre
Płodność latorośli: 70 [%]
Obsada gron: 1,1-1,3
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka, lub powyżej średniej
Cięcie: 8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: 21 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego: 6
Odporność na mączniaka prawdziwego: 6
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę: nie odporna
Uwagi: Według źródeł węgierskich stara odmiana jak pozostałe Piros Keckecsocsu, Kek Keckecsocsu uprawiana przed atakiem filoksery. Stara nazwa tych odmian Fajtalírásban. WPrawdopodobnie w Niemczech odmiana Kek Kecskecsocsu jest rozpowszechniane pod nazwą Philipp.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli