< powrót do spisu odmian winorośli
:: Tajfi Rozowyj
Nazwa odmiany winorośli: | Tajfi Rozowyj |
(Numer selekcyjny) Synonimy: | Tajfi Kiził, Tisori |
Rodzice: | (Rodzice nieznani) |
Pochodzenie (Autor): | Nieznane |
Przeznaczenie / Typ: | deserowa / Vitis Vinifera |
Dojrzewanie: | późna, lub średnio puźna, SAT: 3100 - 3200 [°C], 163 dni |
Kolor: | różowy, z foletowym woskowym nalotem |
Smak: | zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący |
Jagody: | 7 - 9 [g], 28 x 20 [mm], owalne, długie |
Grona: | 700 - 900 [g], W Uzbekistanie do 6,5 kg, stożkowe często z 2 skrzydłami, średnio ścisłe |
Zawartość cukru / kwasów: | 16 - 17 [%] / 6 - 7 [g/l] |
Wzrost / Drewnienie łozy: | silny / dobre |
Płodność latorośli: | 30 - 40 [%] |
Obsada gron: | 0,4 - 0,7 |
Obciążenie: | wysokie |
Plenność: | niska |
Cięcie: | 12 - 16 oczek/m² |
Odporność na mróz: | niska |
Odporność na choroby: | na poziomie V.v. wymaga pełnej ochrony chemicznej |
Odporność na mączniaka rzekomego: | |
Odporność na mączniaka prawdziwego: | |
Odporność na szarę pleśń: | |
Odporność na filokserę: | |
Uwagi: | Bardzo stara odmiana (z VII - VIII wieku)z Azji Środkowej nie odporna na mróz i choroby. Nawet na Krymie przemarza w zimniejsze zimy. Wymaga dużych przestrzennych form z dużym zapasem wieloletnich przyrostów. Nie przydatna do uprawy w Polsce nawet pod osłonami. |
Zdjęcie: | Brak |