Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Attiła

Nazwa odmiany winorośli: Attiła
(Numer selekcyjny) Synonimy:
Rodzice: (Talisman x Nadjeżda AZOS)
Pochodzenie (Autor): Rosja, (W. U. Kapelusznyj)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: bardzo wczesna, 105 - 110 dni
Kolor: czerwono-fioletowy
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 18 - 25 [g], 36 x 24 [mm], kształt smoczka lub cylindryczne
Grona: 800 - 1200 [g], stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 16 - 19 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: średni / bardzo dobre
Płodność latorośli: 70 [%]
Obsada gron: 1,2-1,5
Obciążenie: 35 - 40 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: 23 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego:
Odporność na mączniaka prawdziwego:
Odporność na szarę pleśń:
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli