Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Prodiusier

Nazwa odmiany winorośli: Prodiusier
(Numer selekcyjny) Synonimy: Siejanicz Prodiusiera
Rodzice: (Podarok Zaporożiu x XVII - 10-26)
Pochodzenie (Autor): Rosja,, (E. G. Pawłowskij)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: wczesna, SAT: 2300 - 2400 [°C], 110 - 115 dni
Kolor: biało-żółty
Smak:
Jagody: 8 - 10 [g], 32 x 26 [mm], owalne
Grona: 600 - 800 [g], stożkowe, średnio ścisłe
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 19 [%] / 6 - 7 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 65 - 75 [%]
Obsada gron: 1,2 - 1,4
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka
Cięcie: 8 - 10 oczek/m²
Odporność na mróz: -23 [°C]
Odporność na choroby: wysoka
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 7
Odporność na szarę pleśń: 7
Odporność na filokserę:
Uwagi: Kwiat funkcjonalnie żeński, odmiana wymaga zapylacza.
Zdjęcie: Brak

< powrót do spisu odmian winorośli