Opis odmiany

< powrót do spisu odmian winorośli

:: Andriusza

Nazwa odmiany winorośli: Andriusza
(Numer selekcyjny) Synonimy: (VKI - 1 - 3) VKI - 1 - 3
Rodzice: (Łora x Ałyj 2)
Pochodzenie (Autor): Ukraina - Donieck, (Bałabanow A.F.)
Przeznaczenie / Typ: deserowa / mieszaniec złożony
Dojrzewanie: bardzo wczesna, SAT: 2200 - 2400 [°C], 110 - 115 dni
Kolor: ciemny, czerwony
Smak: zharmonizowany, miąższ ścisły, chrupiący
Jagody: 7 - 10 [g], 32 x 22 [mm], owalne lub cylindryczne
Grona: 700 - 900 [g], do 2 kg., stożkowe, średnio zwarte
Zawartość cukru / kwasów: 17 - 19 [%] / 5 - 6 [g/l]
Wzrost / Drewnienie łozy: silny / dobre
Płodność latorośli: 70 - 80 [%]
Obsada gron: 1,2 - 1,5
Obciążenie: 30 - 35 płodnych oczek na krzew
Plenność: wysoka, wymaga regulacji
Cięcie: 6 - 8 oczek/m²
Odporność na mróz: -22÷-23 [°C]
Odporność na choroby: podwyższona
Odporność na mączniaka rzekomego: 7
Odporność na mączniaka prawdziwego: 6
Odporność na szarę pleśń: 8
Odporność na filokserę:
Uwagi:
Zdjęcie:   

< powrót do spisu odmian winorośli